Angin seorang bapa berasal daripada angin Syurga

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

ريح الولد من ريح الجنة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Angin seorang bapa berasal daripada angin Syurga.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 927, hadis nombor 4762. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن ابن عباس – رضي الله عنهما – مرفوعا: ((ريح الولد من ريح الجنة)).
[طص، طس،ابن حبان في ((الضعفاء))، ((الضعيفة)) (2499)].

(Lemah)
Diriwayatkan daripada Ibn Abbas RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Angin seorang bapa berasal daripada angin Syurga.
[Riwayat al-Tabrani dalam al-Mu’jam al-Saghir dan al-Mu’jam al-Awsat, dan Ibn Hibban dalam al-Duafa’. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 2499].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam?

Daftar segera di KUIPs.