Ambillah orang Sudan, sesungguhnya tiga orang dari mereka merupakan ketua ahli syurga

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

اتخذوا السودان، فإن ثلاثة منهم من سادات أهل الجنة لقمان الحكيم، والنجاشي، وبلال المؤذن.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Ambillah orang Sudan, sesungguhnya tiga orang dari mereka merupakan ketua ahli syurga: Luqman al-Hakim, al-Najasyi dan Bilal sang muazin.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1783, hadis nombor 8977. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن ابن عباس -رضي الله عنها- مرفوعاً: اتخذوا السودان، فإن ثلاثة منهم من سادات أهل الجنة؛ لقمان الحكيم، والنجاشي، وبلال المؤذن». [ابن حبان في الضعفاء»، طب، ابن عساكر، الضعيفة» (687)].

(Sangat Lemah) Daripada Ibn Abbas RA, Nabi SAW bersabda: “Ambillah orang Sudan, sesungguhnya tiga orang dari mereka merupakan ketua ahli syurga: Luqman al-Hakim, al-Najasyi dan Bilal sang muazin.” [Riwayat Ibn Hibban dalam al-Dhu’afa, al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir dan Ibn ‘Asakir. Lihat Silsilah al-Dha’ifah, no. 687]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.