Allah tidak berasa kecewa dengan seseorang yang mendirikan solat pada tengah malam

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

ما خيب الله امرأ قام في جوف الليل فافتتح سورة البقرة وآل عمران.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Allah tidak berasa kecewa dengan seseorang yang mendirikan solat pada tengah malam lalu dia membuka bacaan dengan surah al-Baqarah dan surah Ali ‘Imran.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1484, hadis nombor 7578. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن ابن مسعود – رضي الله عنه – مرفوعا: ((ما خيب الله امرأ قام في جوف الليل فافتتح سورة البقرة وآل عمران)). [طس، حل، ((الضعيفة)) (4440, 5064)]

(Lemah)
Daripada Ibn Mas’ud RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Allah tidak berasa kecewa dengan seseorang yang mendirikan solat pada tengah malam lalu dia membuka bacaan dengan surah al-Baqarah dan surah Ali ‘Imran.
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu'jam al-Awsat dan Abu Nu'aym dalam al-Hilyah. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4440, 5064]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.