Allah tidak akan mengutuskan seorang nabi melainkan sebahagian umatnya telah menjadi imamnya

TEKS BAHASA ARAB

ما بعث الله نبيا إلا وقد أمه بعض أمته.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Allah tidak akan mengutuskan seorang nabi melainkan sebahagian umatnya telah menjadi imamnya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 340, hadis nombor 1784. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أبي بكر الصديق – رضي الله عنه -، قال: سمعت النبي ﷺ يقول: ((مَا بَعَثَ اللهُ نبيًّا إِلَّا وَقَد أَمَّهُ بَعْضُ أُمَّتِهِ)). [أبو نعيم في ((أخبار أصبهان))، فر، ((الضعيفة)) (2654، 6246)].

(Lemah) Daripada Abu Bakr al-Siddiq RA, beliau berkata: Aku mendengar Nabi ﷺ bersabda: "Allah tidak akan mengutuskan seorang nabi melainkan sebahagian umatnya telah menjadi imamnya." [Riwayat Abu Nu'aym dalam Akhbar Asbahan dan al-Daylami dalam al-Firdaws. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 2654, 6246].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs