Allah telah berfirman: Perkara yang paling disukai untuk hamba-Ku beribadat kepada-Ku

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

قال الله – عز وجل -: أحب ما تعبدني به عبدي إلي النصح.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Allah telah berfirman: Perkara yang paling disukai untuk hamba-Ku beribadat kepada-Ku ialah nasihat.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2022, hadis nombor 10164. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن أبي أمامة – رضي الله عنه – مرفوعا: قال الله – عز وجل -: أحب ما تعبدني به عبدي إلي النصح.
[ابن المبارك، الروياني، حم، حل، البغوي، ((الضعيفة)) (4032)]

(Sangat Lemah)
Daripada abu Umamah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Allah telah berfirman: Perkara yang paling disukai untuk hamba-Ku beribadat kepada-Ku ialah nasihat.
[Riwayat Ibn al-Mubarak, al-Ruyani, Ahmad bin Hanbal dalam Muasnadnya, Abu Nu’aim dalam al-Hilyah al-Awliya’ dan al-Baghawi. Lihat Silsilah al-Da’ifah no. 4032]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.