Allah taala berfirman kepada dunia: Wahai dunia, pahitkanlah kepada para awliya’ku dan janganlah kamu menjadi manis untuk mereka

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

يقول الله -تعالى- ‏للدنيا: ‏يا دنيا!‏ ‏مري ‏على أوليائي، ‏ولا تحلولي لهم فتفتنيهم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Allah taala berfirman kepada dunia: Wahai dunia, pahitkanlah kepada para awliya’ku dan janganlah kamu menjadi manis untuk mereka maka dengan itu kamu menggoda mereka!.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1973, hadis nombor 9863. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(‏موضوع) ‏عن عبدالله بن مسعود -رضي الله عنه- مرفوعا: «‏يقول الله -تعالى- ‏للدنيا: ‏يا دنيا! ‏مري ‏على أوليائي، ‏ولا تحلولي لهم فتفتنيهم».
[‏السلمي في «‏طبقات الصوفية»، فر، «الضعيفة» (386)].

(Palsu)
Daripada ‘Abdullah bin Mas‘ud RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Allah taala berfirman kepada dunia: Wahai dunia, pahitkanlah kepada para awliya’ku dan janganlah kamu menjadi manis untuk mereka maka dengan itu kamu menggoda mereka!.
[Riwayat al-Sulamiy dalam Tabaqat al-Sufiyah dan al-Dailami dalam Musnad al-Firdaws. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 386].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.