Allah SWT berfirman: Wahai anak Adam! Kosongkanlah daripada perbendaharaanmu di sisiku

TEKS BAHASA ARAB

يقول الله عز وجل: يا ابن آدم! فرغ من كنزك عندي، ولا حرق ولا سرق، أوفيكه أحوج ما تكون إليه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Allah SWT berfirman: Wahai anak Adam! Kosongkanlah daripada perbendaharaanmu di sisiku tanpa membakar dan tanpa mencuri. Aku cukupkan kepadamu dengan perkara yang lebih kamu perlukan.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1373, hadis nombor 6994. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن الحسن قال: قال رسول الله ﷺ يروي ربه عز وجل أنه يقول: يا ابن آدم! فرغ من كنزك عندي، ولا حرق ولا سرق، أوفيكه أحوج ما تكون إليه.
[هب، ((الضعيفة)) (5804)]

(Lemah)
Daripada al-Hasan, katanya: Rasulullah SAW bersabda, baginda meriwayatkan daripada Tuhan Baginda ‘azza wa jalla: Allah SWT berfirman: Wahai anak Adam! Kosongkanlah daripada perbendaharaanmu di sisiku tanpa membakar dan tanpa mencuri. Aku cukupkan kepadamu dengan perkara yang lebih kamu perlukan.
[Riwayat al-Baihaqi dalam Shu'ab al-Iman. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 5804]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs