Allah SWT akan mengampunkan dosa-dosa lelaki yang mengalihkan dahan berduri dari jalanan

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

غفر الله لرجل أماط غصن شوك عن الطريق؛ ما تقدم من ذنبه وما تأخر.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Allah SWT akan mengampunkan dosa-dosa lelaki yang mengalihkan dahan berduri dari jalanan, dosanya yang terdahulu dan yang akan datang.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 72, hadis nombor 342. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن أبي هريرة مرفوعاً: ((‌غفر ‌الله ‌لرجل ‌أماط ‌غصن ‌شوك ‌عن ‌الطريق؛ ‌ما ‌تقدم ‌من ‌ذنبه ‌وما ‌تأخر)).
[فر، ((الضعيفة))(3961)]

(Lemah)
Daripada Abū Hurayrah RA secara marfū‘: “Allah SWT akan mengampunkan dosa-dosa lelaki yang mengalihkan dahan berduri dari jalanan, dosanya yang terdahulu dan yang akan datang."
[Riwayat al-Daylamī dalam Musnad al-Firdaws. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah (3961).

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs