Allah merahmati orang yang menahan lidahnya dari mengkafirkan ahli kiblat kecuali dengan perkataan terbaik yang dia mampu

TEKS BAHASA ARAB

رحم الله من كف لسانه عن أهل القبلة إلا بأحسن ما يقدر عليه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Allah merahmati orang yang menahan lidahnya dari mengkafirkan ahli kiblat kecuali dengan perkataan terbaik yang dia mampu.

STATUS

Lemah dan terputus sanad

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh al-Fattanī (m.986 H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Taẓkirah Al-Mawḍū’āt, di halaman 16. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

للطبراني «رَحِمَ اللَّهُ مَنْ كَفَّ لِسَانَهُ عَنْ أَهْلِ الْقِبْلَةِ إِلا بِأَحْسَنِ مَا يقدر عَلَيْهِ» الديلمي بِلَفْظ «عَن أَعْرَاض الْمُسلمين» ضَعِيف ومنقطع.

Di dalam riwayat Al-Tabarani :
Maksudnya: “ Allah merahmati orang yang menahan lidahnya dari mengkafirkan ahli kiblat kecuali dengan perkataan terbaik yang dia mampu.”
Di dalam riwayat Al-Dailami menyebut :
Maksudnya: “…Daripada berkata tentang maruah orang islam..”
Ia merupakan hadith yang lemah dan terputus sanadnya.

RUJUKAN

Muḥammad Ṭāhir bin ‘Alī Al-Fattanī. (1343). Taẓkirah Al-Mawḍū’āt. Idārah Al-Ṭibā‘ah Al-Munīrah.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Sdn Bhd, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs