Allah mempunyai 300 akhlak, sesiapa yang menemui Allah dengan salah satu daripada akhlak ini dengan tauhid maka dia akan masuk syurga

TEKS BAHASA ARAB

حديث: إن لله ثلاثمائة خلق، من لقيه بخلق منها مع التوحيد دخل الجنة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hadith: Sesungguhnya Allah mempunyai 300 akhlak, sesiapa yang menemui Allah dengan salah satu daripada akhlak ini dengan tauhid maka dia akan masuk syurga.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Muḥammad bin ‘Alī al-Shawkānī (m.1250H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah, di halaman 450, hadis nombor 17. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

وروي بألفاظ. قال السخاوي: والكل ضعيف.

Diriwayatkan dengan beberapa lafaz. Al-Sakhawi berkata: Kesemuanya dhaif.

RUJUKAN

Muḥammad bin ‘Alī Al-Shawkānī. (1995). Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah (‘Abd Al-Raḥman Al-Mu‘allimī, Ed.). Dār Al-Kutub Al-‘Ilmiyyah.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon LAPOR kepada pentadbir sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs