Allah enggan memberikan kepada bala’ kemampuan menguasai badan hamba-Nya yang beriman

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

أبى الله أن يجعل للبلاء سلطاناً على بدن عبده المؤمن.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Allah enggan memberikan kepada bala’ kemampuan menguasai badan hamba-Nya yang beriman.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 445, hadis nombor 2371. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن أنس -رضي الله عنه – مرفوعاً: ((أبى الله أن يجعل للبلاء سلطاناً على بدن عبده المؤمن)). [فر، ((الضعيفة)) (471)].

(Palsu)
Daripada Anas RA yang meriwayatkannya secara marfu’: “Allah enggan memberikan kepada bala’ kemampuan menguasai badan hamba-Nya yang beriman.”
[Riwayat al-Dailami di dalam Musnad al-Firdaus. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 471].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.