Allah, Allah pada urusan para sahabatku

TEKS BAHASA ARAB

الله الله في أصحابي، لا تتخذوهم غرضا بعدي، فمن أحبهم فبحبي أحبهم، ومن أبغضهم فبغضي أبغضهم، ومن آذاهم فقد آذاني، ومن آذاني فقد آذى الله، ومن آذى الله يوشك أن يأخذه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Allah, Allah pada urusan para sahabatku. Mereka tidak menjadikan benda lain sebagai tujuan kecuali urusanku. Sesiapa yang mencintai mereka, maka aku akan mencintai mereka dengan kecintaanku. Sesiapa yang membenci mereka, maka aku akan membenci mereka dengan kebencianku. Sesiapa yang menyakiti mereka, dia telah menyakitiku. Sesiapa yang menyakitiku, dia telah menyakiti Allah. Sesiapa yang menyakiti Allah, dia akan dibiarkan mati.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1817, hadis nombor 9158. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن عبدالله بن مغفل – رضي الله عنه -، قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: الله الله في أصحابي، لا تتخذوهم غرضا بعدي، فمن أحبهم فبحبي أحبهم، ومن أبغضهم فببغضي أبغضهم، ومَن آذاهم فقد آذاني، ومَن آذاني فقد آذي الله، ومَن آذى الله يوشك أن يأخذه. [تخ، ت، حب، حم، عم، ابن أبي عاصم، حل، عق، عد، هب، خط، ((الضعيفة)) (2901)]

(Lemah) Daripada Abdullah bin Mughoffal RA berkata, Rasulullah SAW bersabda: Allah, Allah pada urusan para sahabatku. Mereka tidak menjadikan benda lain sebagai tujuan kecuali urusanku. Sesiapa yang mencintai mereka, maka aku akan mencintai mereka dengan kecintaanku. Sesiapa yang membenci mereka, maka aku akan membenci mereka dengan kebencianku. Sesiapa yang menyakiti mereka, dia telah menyakitiku. Sesiapa yang menyakitiku, dia telah menyakiti Allah. Sesiapa yang menyakiti Allah, dia akan dibiarkan mati. [Riwayat al-Bukhari dalam Tarikh al-Kabir, al-Tirmidhī dalam al-Sunan, Sahih Ibn Hibban, Musnad Ahmad, Abdullah bin Ahmad dalam Zawaid al-Musnad, Ibn Abi ‘Asim, Abu Nu’aim dalam Hilyah al-Auliya’, Ibn ‘Adi dalam al-Kamil fi al-Dhu’afa’, al-Baihaqi dalam Syu’abul Iman, al-’Uqayli dalam al-Dhu’afa’ al-Kabir, al-Khatib al-Baghdadi dalam Tarikh Baghdad. Lihat Silsilah al-Dha’ifah, no. 2901]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs