Allah akan menukar 3 kekuatan pada hari kiamat dengan Topaz berwarna hijau yang akan diarak kepada pasangan mereka

TEKS BAHASA ARAB

حديث: يحول الله ثلاث قوي يوم القيامة بزبرجدة خضراء تزف إلى أزواجهن: عسقلان، والإسكندرية، وقزوين.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hadith : Allah akan menukar tiga kekuatan pada hari kiamat dengan Topaz berwarna hijau yang akan diarak kepada pasangan mereka. Tiga kekuatan itu ialah Ashkelon, Alexandria dan Qazwin.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Muḥammad bin ‘Alī al-Shawkānī (m.1250H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah, di halaman 432, hadis nombor 6. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

رواه أبو نعيم، عن أنس مرفوعا، وفي إسناده: عبد الله بن عمر الأصبهاني، وضاع.

Diriwayatkan oleh Abu Nuaim daripada Anas secara marfu’. Dalam sanadnya ada Abdullah bin Umar al-Asbahani, seorang pemalsu hadis.

RUJUKAN

Muḥammad bin ‘Alī Al-Shawkānī. (1995). Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah (‘Abd Al-Raḥman Al-Mu‘allimī, Ed.). Dār Al-Kutub Al-‘Ilmiyyah.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon LAPOR kepada pentadbir sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs