Allah akan memberatkan timbangan dengan janin yang gugur

TEKS BAHASA ARAB

السقط يثقل الله به الميزان، ويكون شافعا لأبويه يوم القيامة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Allah akan memberatkan timbangan dengan janin yang gugur, dan dia akan menjadi pemberi syafaat kepada kedua ibu bapanya pada hari kiamat.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2063, hadis nombor 10366. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن أنس بن مالك -رضي الله عنه-، قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: السقط يثقل الله به الميزان، ويكون شافعا لأبويه يوم القيامة.
[فر، السيوطي في ((ذيل الأحاديث الموضوعة))، ابن عراق في ((تنزيه الشريعة))، ((الضعيفة)) (6563)]

(Palsu)
Daripada Anas bin Mālik RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Allah akan memberatkan timbangan dengan janin yang gugur, dan dia akan menjadi pemberi syafaat kepada kedua ibu bapanya pada hari kiamat.
[Riwayat al-Daylamī dalam Musnad al-Firdaus, al-Suyūṭī dalam Żail al-Aḥādīth al-Mauḍū‘ah dan Ibn ‘Irāq dalam Tanzīh al-Syarī‘ah. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 6563]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs