Al-Qur'an diturunkan dengan kemuliaan seperti bentuk burung

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

أنزل القرآن بالتفخيم كهيئة الطير: {عذرا أو نذرا}، و{الصدفين}، و{ألا له الخلق والأمر} وأشباه هذا في القرآن.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Al-Qur’an diturunkan dengan kemuliaan seperti bentuk burung: {untuk menolak alasan-alasan atau memberikan peringatan} [Surah al-Mursalat ayat 6], {untuk menjamin kesamarataan} [Surah al-Kahfi ayat 96], dan {untuk mengingatkan bahawa menciptakan dan memerintahkan hanyalah hak Allah} [Surah al-A'raf ayat 54] dan seumpama ini dalam al-Qur’an.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1415, hadis nombor 7178. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر)
عن زيد بن ثابت رضي الله عنه، عن النبي ﷺ قال: أنزل القرآن بالتفخيم كهيئة الطير: {عذرا أو نذرا}، و{الصدفين}، و{ألا له الخلق والأمر} وأشباه هذا في القرآن.
[ك، الأنباري في ((الإيضاح))، ((الضعيفة)) (1343)]

(Munkar)
Daripada Zaid bin Thabit RA daripada Nabi SAW bersabda: Al-Qur’an diturunkan dengan kemuliaan seperti bentuk burung: {untuk menolak alasan-alasan atau memberikan peringatan} [Surah al-Mursalat ayat 6], {untuk menjamin kesamarataan} [Surah al-Kahfi ayat 96], dan {untuk mengingatkan bahawa menciptakan dan memerintahkan hanyalah hak Allah} [Surah al-A'raf ayat 54] dan seumpama ini dalam al-Qur’an.
[Riwayat al-Hakim dalam al-Mustadrak dan Ibn al-Anbari dalam al-Idhah. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 1343]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.