Aku sempat mendapati para wanita tua (yang sudah putus haid) dan mereka mendirikan solat fardu bersama Rasulullah

TEKS BAHASA ARAB

أدركت (القواعد) وهن يصلين مع رسول الله ﷺ (الفرائض).

TEKS BAHASA MALAYSIA

Aku sempat mendapati para wanita tua (yang sudah putus haid) dan mereka mendirikan solat fardu bersama Rasulullah.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 333, hadis nombor 1749. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أم سلمة (أم سليم) بنت أبي حكيم قالت: ((أَدْرَكْتُ (الْقَوَاعِدَ) وَهُنَّ يُصَلِّيَنَ مَعَ رَسُولِ اللَّهِ ﷺ (الفرائضَ))). [طب، طس، ((الضعيفة)) (6213)].

(Lemah) Daripada Umm Salamah (Umm Sulaim) binti Abu Hakim RA, beliau berkata: “Aku sempat mendapati para wanita tua (yang sudah putus haid) dan mereka mendirikan solat fardu bersama Rasulullah.” [Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu'jam al-Kabir dan al-Mu'jam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 6213].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs