Aku minta daripada Tuhanku segala kebaikan yakni untuk Abū Ṭālib

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

كل الخير أرجو من ربي – يعني لأبي طالب -.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Aku minta daripada Tuhanku segala kebaikan yakni untuk Abū Ṭālib.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1849, hadis nombor 9334. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن إسحاق بن عبدالله بن الحارث، قال: قال العباس: یا رسول الله! أترجو لأبي طالب، قال: ((كل الخير أرجو من ربي -يعني لأبي الطالب-)). [ابن سعد، ((الضعيفة)) (٤١٠٢)]

(Lemah) Daripada Ishāq bin ‘Abdullah bin al-Hārith, beliau berkata: al-‘Abbās bertanya: Wahai Rasulullah! Apakah yang kamu harap dan minta untuk Abū Ṭālib. Baginda menjawab: Aku minta daripada Tuhanku segala kebaikan yakni untuk Abū Ṭālib. [Riwayat Ibn Sa’ad dalam al-Ṭabaqāt. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 4102]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.