Aku mendengar Nabi bersabda kepada ‘Ali bin Abi Talib

TEKS BAHASA ARAB

تقاتل الناكثين، والقاسطين، والمارقين: بالطرقات، والنهروانات او بالشعفات. قال أبو أيوب: قلت: يا رسول الله! مع من نقاتل هؤلاء الأقوام ؟ قال: مع علي بن أبي طالب .

TEKS BAHASA MALAYSIA

Aku mendengar Nabi bersabda kepada ‘Ali bin Abi Talib: “Engkau perangilah para pembelot, orang-orang yang tidak berlaku adil serta orang-orang yang murtad di jalanan, Nahrawan atau di Shu’afat. Abu Ayyub berkata: Saya bertanya: “Wahai Rasulullah! Dengan siapa kita hendak melawan orang-orang ini?” Baginda bersabda: “Bersama ‘Ali bin Abi Talib.”

STATUS

Palsu dengan lafaz ini

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1867, hadis nombor 9417. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع بهذا التمام) عن أبي أيوب الأنصاري -رضي الله عنه -، قال: سمعت النبي ويقول لعلي بن أبي طالب: «تقاتل الناكثين، والقاسطين، والمارقين: بالطرقات، والنهروانات أو بالشعفات». قال أبو أيوب: قلت: يا رسول الله! مع من نقاتل هؤلاء الأقوام؟ قال: «مع علي بن أبي طالب». [ك ((الضعيفة)) (٤۹۰۷)].

(Palsu dengan lafaz ini) Daripada Abu Ayyub al-Ansari RA, dia berkata: Aku mendengar Nabi bersabda kepada ‘Ali bin Abi Talib: “Engkau perangilah para pembelot, orang-orang yang tidak berlaku adil serta orang-orang yang murtad di jalanan, Nahrawan atau di Shu’afat. Abu Ayyub berkata: Saya bertanya: “Wahai Rasulullah! Dengan siapa kita hendak melawan orang-orang ini?” Baginda bersabda: “Bersama ‘Ali bin Abi Talib.” [Riwayat al-Hakim. Lihat Silsilah al-Da’ifah 4907]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs