Aku ialah saksi terhadap Allah bahawa supaya tidak bertemu dengan orang yang berakal sehingga aku mengangkatnya

TEKS BAHASA ARAB

أنا ‌الشاهد على الله أن لا يعثر عاقل إلا رفعه، ثم لا يعثر إلا رفعه، ثم لا يعثر إلا رفعه، حتى يصيره إلى الجنة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Aku ialah saksi terhadap Allah bahawa supaya tidak bertemu dengan orang yang berakal sehingga aku mengangkatnya, kemudian tidak bertemu hingga mengangkatnya, kemudian tidak bertemu hingga mengangkatnya, sehingga ia membawanya ke syurga.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 657, hadis nombor 3394. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن ابن عباس – رضي الله عنهما – مرفوعا: ((‌أنا ‌الشاهد على الله أن لا يعثر عاقل إلا رفعه، ثم لا يعثر إلا رفعه، ثم لا يعثر إلا رفعه، حتى يصيره إلى الجنة)). [طص، ابن أبي الدنيا في ((العقل و فضله))، ((الضعيفة)) (2345)]

(Lemah) Daripada Ibn Abbas RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): “Aku ialah saksi terhadap Allah bahawa supaya tidak bertemu dengan orang yang berakal sehingga aku mengangkatnya, kemudian tidak bertemu hingga mengangkatnya, kemudian tidak bertemu hingga mengangkatnya, sehingga ia membawanya ke syurga.” [Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Saghir dan Ibn Abi al-Dunya dalam al-Aql wa Fadhlih. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 2345]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs