Aku ialah bahagian dari api neraka pada hari kiamat

TEKS BAHASA ARAB

أنا قسيم النار يوم القيامة، أقول: خذي ذا، وذري ذا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Aku ialah bahagian dari api neraka pada hari kiamat. Aku berkata: "Ambillah aku dan selerakkanlah aku."

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1869, hadis nombor 9421. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن علي بن أبي طالب – رضي الله عنه -: ((أنا قسيم النار يوم القيامة، أقول: خذي ذا، وذري ذا)). [عق، عد، إبن عساكر، ((الضعيفة)) (4924)]

(Palsu) Daripada Ali bin Abi Talib RA: "Aku ialah bahagian dari api neraka pada hari kiamat." Aku berkata: "Ambillah aku dan selerakkanlah aku." [Riwayat al-’Uqayli, Ibn ‘Adi dan Ibn ‘Asakir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 4924]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs