Aku bertanya Rasulullah SAW tentang seorang lelaki yang tidak melakukan haji, adakah dia boleh berhutang untuk melakukan haji?

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

سألت رسول الله صلى الله عليه وسلم عن الرجل لم يحج؛ أويستقرض للحج؟ قال: لا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Aku bertanya Rasulullah SAW tentang seorang lelaki yang tidak melakukan haji, adakah dia boleh berhutang untuk melakukan haji? Baginda berkata: Tidak.

STATUS

Tiada asalnya secara marfu’

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 758, hadis nombor 3878. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(لا أصل له مرفوعا) ((سألت رسول الله صلى الله عليه وسلم عن الرجل لم يحج؛ أويستقرض للحج؟ قال: لا)).
[((الضعيفة)) (6142)]

(Tiada asalnya secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW)) Aku bertanya Rasulullah SAW tentang seorang lelaki yang tidak melakukan haji, adakah dia boleh berhutang untuk melakukan haji? Baginda berkata: Tidak.
[Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6142]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam?

Daftar segera di KUIPs.