Aku berkata kepada Rasulullah SAW ketika dia menghadap Uhud

TEKS BAHASA ARAB

قلت لرسول الله – صلى الله عليه وسلم – وهو متوجه إلى أحد: إنه قيل لي: إنك تقتل غدا؟ فقال: ((أوليس الدهر كله غدا؟)).

TEKS BAHASA MALAYSIA

Aku berkata kepada Rasulullah SAW ketika dia menghadap Uhud: Telah diajukan kepadaku: "Sesungguhnya engkau akan terbunuh esok?" Maka baginda bersabda: "Bukankah keseluruhan masa itu ialah esok?"

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1892, hadis nombor 9523. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعیف) عن جعال بن سراقة الضمري – رضي الله عنه -، قال : قلت لرسول الله – صلى الله عليه وسلم – وهو متوجه إلى أحد: إنه قيل لي: إنك تقتل غدا؟ فقال: ((أوليس الدهر كله غدا؟)). [أبو موسى في ((الصحابة))، ابن قانع، ((الضعيفة)) (5234)].

(Lemah) Daripada Ju’al bin Suraqah al-Dhomri RA berkata: Aku berkata kepada Rasulullah SAW ketika dia menghadap Uhud: Telah diajukan kepadaku: "Sesungguhnya engkau akan terbunuh esok?" Maka baginda bersabda: "Bukankah keseluruhan masa itu ialah esok?" [Riwayat Abu Musa dalam al-Sahabah dan Ibnu Qani'. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 5234]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs