Aku akan memberi syafaat kepada umatku sehingga Tuhanku menyeru dan berfirman kepadaku

TEKS BAHASA ARAB

أشفع لأمتي حتى يناديني ربي تبارك وتعالى، فيقول: أرضيت يا محمد؟ فأقول: رب رضيت.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Aku akan memberi syafaat kepada umatku sehingga Tuhanku menyeru dan berfirman kepadaku: Adakah engkau reda wahai Muhammad? Aku akan menjawab: Wahai Tuhanku, aku reda.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1102, hadis nombor 5584. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن علي رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: أشفع لأمتي حتى يناديني ربي تبارك وتعالى فيقول: أرضيت يا محمد؟ فأقول: رب رضيت. [ابن خزيمة في التوحيد، البزار، طس، الضعيفة (6703)].

(Munkar) Daripada ‘Ali RA, beliau berkata, Rasulullah SAW bersabda: Aku akan memberi syafaat kepada umatku sehingga Tuhanku menyeru dan berfirman kepadaku: Adakah engkau reda wahai Muhammad? Aku akan menjawab: Wahai Tuhanku, aku reda. [Riwayat Ibn Khuzaimah dalam al-Tawhid, riwayat al-Bazzar dalam Musnadnya, riwayat al-Tabarani dalam al-Mu'jam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Dha‘ifah, no. 2703].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs