Akan dibuka ke atas umatku selepasku Syam dan juga Syik

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

ستفتح على أمتي من بعدي الشام ‌وشيكا، فإذا فتحها فاحتلها، فأهل الشام مرابطون إلى منتهى الجزيرة: رجالهم ونساؤهم وصبيانهم وعبيدهم، فمن احتل ساحلا من تلك السواحل فهو في جهاد، ومن احتل بيت المقدس فهو في جهاد.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Akan dibuka ke atas umatku selepasku Syam dan juga Syik. Jika ia telah dibuka dan ditawan, ahli Syam menjaga perbatasan ke hujung semenanjung tanah Arab: Kaum lelaki, wanita, kanak-kanak dan hamba mereka. Sesiapa yang menawan negeri persisiran pantai itu maka dia berada dalam jihad, dan sesiapa yang menawan Bait al-Maqdis, maka dia dalam keadaan berjihad.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 778, hadis nombor 3988. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أبي الدرداء – رضي الله عنه – مرفوعا: ((ستفتح على أمتي من بعدي الشام ‌وشيكا، فإذا فتحها فاحتلها، فأهل الشام مرابطون إلى منتهى الجزيرة: رجالهم ونساؤهم وصبيانهم وعبيدهم، فمن احتل ساحلا من تلك السواحل فهو في جهاد، ومن احتل بيت المقدس فهو في جهاد)). [ابن عساكر في ((تاريخ دمشق))، ((الضعيفة)) (1548)]

(Lemah) Daripada Abu al-Darda’ RA marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Akan dibuka ke atas umatku selepasku Syam dan juga Syik. Jika ia telah dibuka dan ditawan, ahli Syam menjaga perbatasan ke hujung semenanjung tanah Arab: Kaum lelaki, wanita, kanak-kanak dan hamba mereka. Sesiapa yang menawan negeri persisiran pantai itu maka dia berada dalam jihad, dan sesiapa yang menawan Bait al-Maqdis, maka dia dalam keadaan berjihad. [Riwayat Ibn Asakir dalam Tarikh Dimasyq. Lihat Silsilah al-Dhaifah, no. 1548]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.