Akan berlaku pada umat ini sebanyak empat fitnah, pada akhirnya adalah kebinasaan

TEKS BAHASA ARAB

يكون في هذه الأمة أربع فتن، في آخرها الفناء.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Akan berlaku pada umat ini sebanyak empat fitnah, pada akhirnya adalah kebinasaan.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1351, hadis nombor 6899. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن عبد الله بن مسعود رضي الله عنه مرفوعاً: يكون في هذه الأمة أربع فتن، في آخرها الفناء.
[د، ((الضعيفة)) (4831)]

(Lemah)
Daripada ‘Abdillah bin Mas’ud RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Akan berlaku pada umat ini sebanyak empat fitnah, pada akhirnya adalah kebinasaan.
[Riwayat Abu Dawud. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4831]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs