Akan ada dalam kalangan anak cucu al-Abbas, raja-raja yang menguruskan urusan umatku

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

ليكونن في ولد العباس ملوك يلون أمر أمتي، يعز الله عز وجل بهم الدين.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Akan ada dalam kalangan anak cucu al-Abbas, raja-raja yang menguruskan urusan umatku. Allah Azza Wa Jalla akan memuliakan agama dengan mereka.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1852, hadis nombor 9353. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن جابر بن عبدالله -رضي الله عنهما- مرفوعا: ((ليكوننَّ في ولدِ العباسِ ملوكٌ يلونَ أمرَ أمتي، يعزُّ اللهُ عز وجل بهم الدينَ)). [الدارقطني في ((الأفراد))، ((الضعيفة))، (4396)].

(Palsu) Daripada Jabir bin Abdullah RA, secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Akan ada dalam kalangan anak cucu al-Abbas, raja-raja yang menguruskan urusan umatku. Allah Azza Wa Jalla akan memuliakan agama dengan mereka.
[Riwayat al-Daraqutni dalam al-Afrad. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 4396].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.