Akan ada antara kalian yang dibangkitkan pada hari kiamat

TEKS BAHASA ARAB

والذي نفس محمد بيده! ليبعثن منكم يوم القيامة إلى الجنة مثل الليل الأسود زمرة جميعا، يخبطون الأرض، تقول الملائكة: لما جاء مع محمد أكثر مما جاء مع الأنبياء!

TEKS BAHASA MALAYSIA

Demi nyawa Muhammad yang berada di genggaman-Nya. Akan ada antara kalian yang dibangkitkan pada hari kiamat masuk ke dalam syurga seperti malam yang gelap secara berbondong-bondong. Mereka turun ke bumi. Malaikat berkata: Yang datang bersama Muhammad lebih banyak daripada yang datang bersama para Nabi yang lain!

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1916, hadis nombor 9626. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن أبي مالك الأشعري رضي الله عنه قال: قال رسول الله ﷺ: والذي نفسُ محمَّدٍ بيدهِ ليُبْعَثَنَّ منكم يوم القيامة إلى الجنة مثل الليل الأسود زمرة جميعاً، يخبطون الأرض، تقولُ الملائكة: لَمَا جاء مع محمَّد أكثرُ مما جاءَ مع الأنبياءِ!
[طب، وفي ((مسند الشاميين))، ((الضعيفة)) (5612)]

(Lemah)
Daripada Abu Malik al-‘Asy’ari RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Demi nyawa Muhammad yang berada di genggaman-Nya. Akan ada antara kalian yang dibangkitkan pada hari kiamat masuk ke dalam syurga seperti malam yang gelap secara berbondong-bondong. Mereka turun ke bumi. Malaikat berkata: Yang datang bersama Muhammad lebih banyak daripada yang datang bersama para Nabi yang lain!
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu'jam al-Kabir dan Musnad al-Syamin. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 5612]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs