Adalah baginda apabila solat, baginda mengusap kepalanya dengan tangan kanannya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

كان إذا صلى مسح بيده اليمنى على رأسه ويقول: بسم الله الذي لا إله غيره الرحمن الرحيم، اللهم أذهب عني الهم والحزن.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Adalah baginda apabila solat, baginda mengusap kepalanya dengan tangan kanannya dan membaca: "Dengan nama Allah yang tiada Tuhan yang berhak disembah selain-Nya, Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Ya Allah, hilangkanlah kesedihan dan keresahan daripadaku".

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 351, hadis nombor 1856. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جداً) عن أنس – رضي الله عنه -، قال: «كان إذا صلى مسح بيده اليمنى على رأسه ويقول: بسم الله الذي لا إله غيره الرحمن الرحيم، اللهم أذهب عني الهم والحزن». [طس، «الضعيفة» (660)].

(Sangat Lemah) Daripada Anas bin Malik RA, beliau berkata: Adalah baginda apabila solat, baginda mengusap kepalanya dengan tangan kanannya dan membaca: "Dengan nama Allah yang tiada Tuhan yang berhak disembah selain-Nya, Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Ya Allah, hilangkanlah kesedihan dan keresahan daripadaku". [Diriwayatkan oleh al-Tabarani dalam al-Mu‘jam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 660].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.