Kisah Sahabat Rasulullah Menari-Menari

TEKS BAHASA ARAB

TEKS BAHASA MALAYSIA

Imam Ahmad bin Hanbal meriwayatkan daripada Ali bin Abi Talib, penghulu kita Ali, Jaafar dan juga Zaid menemui Nabi SAW. Rasulullah SAW bersabda kepada Zaid: Anda adalah mawla saya, lantas Zaid menari-nari kegembiraan. Baginda bersabda kepada Jaafar menari-nari kegembiraan. Baginda bersabda kepada saya: Anda adalah sebahagian daripada saya, lantas saya juga menari-nari kegembiraan.

Istilah al-Hajal yang terdapat dalam teks hadis dalam bahasa Arab membawa maksud berjalan di atas satu kaki.

STATUS

sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Ini adalah hasil kajian Prof. Madya Dr. Basri bin Ibrahim and Prof. Madya Dr. Rohaizan bin Baru and Ustaz Abdul Wahid bin Salleh,

1.Penilaian

Kisah pergerakan yang dilakukan oleh para sahabat Nabi SAW di atas belakang antara satu sama lain di hadapan oleh Rasulullah SAW pula dan Nabi SAW memperakui perbuatan tersebut, adalah kisah yang tidak sahih. Kisah ini sebenarnya sangat lemah kerana dua penyakit iaitu:

2.Kegagalan Mengenal Identiti Diri Hani bin Hani

Imam al-Mizzi mengemukakan dalam Tahzib al-Kamal (19/222/7142), katanya Hani bin Hani al-Hamadani al-Kufi meriwayatkan hadis daripada Ali bin Abi Talib dan daripada beliau diriwayatkan pula oleh Abu Ishak as-Sabi’I dan tidak ada perawi lain yang meriwayatkan daripada beliau selain daripada Abu Ishak.

Menurut Al-Hafiz Ibn Hajar dalam Tahzib at-Tahzib (jil. 11, hlm. 22) Ibn Sa’ad menyebut beliau dalam lapisan yang pertama dari kalangan penduduk Kufah dan beliau berfahaman Syiah. Kata Ibn al-Madini: Beliau tidak dikenali dan kata Harmalah daripada as-Syafie: Hani bin Hani tidak dikenali.

3.Tadlis Abu Ishak as-Sabi’i

Al-Hafiz Ibn Hajar mengemukakan dalam Tabaqat al-Mudallisin dalam tahap yang ketiga, beliau mengatakan: Amru bin Abdullah as-Sabi’i al-Kufi seorang yang masyhur dengan tadlis. Abu Ishak as-Sabi’i pula tidak menyatakan dengan lafaz yang jelas beliau meriwayatkan kisah di atas secara as-Sama’ (mendengar secara langsung daripada perawi sebelum beliau), kerana itu ia tidak boleh dijadikan sebagai hujah.

Dengan itu bagi ulama hadis, kisah di atas adalah suatu kisah yang sangat lemah dan tertolak disebabkan dua faktor di atas kejahilan dan tadlis. Ia juga melibatkan keguguran isnad dan kecacatan pada perawi.

4.Kisah Sebenar

Tiga orang sahabat yang menemui Nabi SAW iaitu Ali, Jaafar dan juga Zaid tidak pernah menggoyangkan badan di belakang antara satu sama lain di hadapan Nabi SAW bahkan gerakan tersebut tidak lebih daripada pembohongan belaka, kerana berdasarkan kepada laporan daripada Imam al-Bukhari pergerakan goyangan tersebut tidak berlaku. Imam menyebut dalam sahihnya (jil. 7, hlm. 570 hadis no: 4251) daripada hadis al-Bara’, katanya:

لما اعتمر النبي صلى الله عليه وسلم في ذي القعدة فأبى أهل مكة أن يدعوه يدخل مكة حتى قاضاهم على أن يقيم بها ثلاثة أيام فلما كتبوا الكتاب كتبوا هذا ما قاضى عليه محمد رسول الله قالوا لا نقر لك بهذا لو نعلم أنك رسول الله ما منعناك شيئا ولكن أنت محمد بن عبد الله فقال أنا رسول الله وأنا محمد بن عبد الله ثم قال لعلي بن أبي طالب رضي الله عنه امح رسول الله قال علي لا والله لا أمحوك أبدا فأخذ رسول الله صلى الله عليه وسلم الكتاب وليس يحسن يكتب فكتب هذا ما قاضى عليه محمد بن عبد الله لا يدخل مكة السلاح إلا السيف في القراب وأن لايخرج من أهلها بأحد إن أراد أن يتبعه وأن لا يمنع من أصحابه أحدا إن أراد أن يقيم بها فلما دخلها ومضى الأجل فخرج النبي صلى الله عليه وسلم فتبعته ابنة حمزة تنادي يا عم يا عم فتناولها علي فأخذ بيدها وقال لفاطمة عليها السلام دونم ابنة عمك حملتها فاختصم فيها علي وزيد وجعفر قال علي أنا أخذتها وهي بنت عمي وقال جعفر ابنة عمي وخالتها تحتي وقال زيد ابنة أخي فقضى بها النبي صلى الله عليه وسلم لخالتها وقال الخالة بمنزلة الأم وقال لعلي أنت مني وأنا منك وقال لجعفر أشبهت خلقي وخلقي وقال لزيد أنت أخونا ومولانا وقال علي ألا تتزوج بنت حمزة قال إنها ابنة أخي من الرضاعة.

Ertinya:

“Ketika Nabi SAW menunaikan umrah pada bulan Zulkaedah, penduduk Mekah enggan membenarkan baginda memasuki kota Mekah sehingga baginda terpaksa membuat perjanjian dengan mereka untuk tinggal di sana selama tiga hari. Apabila mereka menulis perjanjian, mereka menulis: Inilah apa yang telah diputuskan oleh Muhammad Rasulullah. Orang-orang Quraisy mengatakan: Kami tidak memperakui beliau tentang perkara (sebagai Rasulullah). Jika kami tahu tuan adalah Rasulullah, sudah tentu kami akan menghalang tuan sedikit pun daripada memasuki kota Mekah, tetapi Tuan sebenarnya adalah Muhammad bin Abdullah. Sabda Nabi SAW; Saya adalah Rasulullah dan saya juga adalah Muhammad bin Abdullah. Seterusnya baginda bersabda kepada Ali: Hapuskan perkataan Rasulullah. Jawab Ali: Tidak, demi Allah saya tidak akan menghapuskannya. Baginda menulis: Inilah yang diputuskan oleh Muhammad bin Abdullah, senjata tidak boleh memasuki Mekah melainkan yang berada dalam sarungnya sahaja. Penduduknya tidak boleh keluar daripada Mekah dengan diikuti oleh seseorang, tidak boleh menghalang mana-mana sahabatnya yang ingin menetap di Mekah. Apabila baginda memasuki Mekah dan berakhir tempoh yang ditetapkan, mereka menemui Ali, lalu berkata: Katakan kepada para sahabat anda keluarlah daripada tempat kami, kerana tempoh sudah pun berakhir. Nabi SAW keluar daripada Mekah dan diikuti oleh anak perempuan Hamzah yang memanggil: Wahai bapa saudaraku, wahai bapa saudaraku. Ali telah mengambilnya lalu membawanya dengan tangan beliau. Beliau berkata kepada Fatimah: Ambillah anak perempuan bapa saudara anda dan bawalah dia. Pada masa itu, Zaid dan Jaafar berebut-rebut untuk menjaga anak perempuan itu. Ali berkata: Saya mengambilnya dan dalam masa dia adalah anak perempuan bapa saudara saya. Kata Jaafar: Dia adalah anak perempuan bapa saudara juga ibu saudara sebelah ibunya di bawah jagaan saya. Kata Zaid: Dia adalah anak perempuan kepada saudara saya. Nabi SAW menghukum anak perempuan itu diserahkan kepada ibu saudaranya. Baginda bersabda: Ibu saudara sebelah ibu sama dengan ibu sendiri. Nabi SAW bersabda kepada Ali: Anda adalah sebahagian daripada saya dan saya adalah sebahagian daripada anda. Baginda bersabda kepada Jaafar: Anda sangat menyerupai bentuk tubuh badan dan akhlak saya dan baginda juga bersabda: Anda adalah saudara saya dan mawla saya. Kata Ali: Tidakkah tuan mahu berkahwin dengan anak perempuan Hamzah? Sabda baginda: Dia adalah anak perempuan saudara sepersusuan saya.”

Berdasarkan kepada kisah di atas jelas tidak disebutkan sahabat-sahabat yang terlibat menggoyangkan badan mereka dengan cara bergerak di atas satu kaki sahaja setelah dipuji oleh Nabi SAW.

RUJUKAN

Basri bin Ibrahim, Rohaizan bin Baru, & Abdul Wahid bin Salleh. (2015). Kisah-Kisah Lemah Yang Sewajarnya Dilihat Semula Oleh Para Penceramah. Kuala Lumpur: Al-Hidayah House of Publisher Sdn Bhd.

MAKLUMAN

Hasil penyelidikan ini telah dimasukkan disini melalui Projek 60 Kisah-Kisah Lemah yang biayai oleh para dermawan melalui Tabung Pembangunan Koleksi Hadis, Semakhadis.com. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan buat penaja-penaja dan warga tim semakhadis.com. Aamiin!

Mohon laporkan kepada kami (admin@semakhadis.com) jika terdapat sebarang kesilapan.