Kisah Iblis Menemui Nabi Secara Terang-Terangan

TEKS BAHASA ARAB

TEKS BAHASA MALAYSIA

Daripada Mu’az bin Jabal r.a, daripada Ibn Abbas r.a, katanya: Kami pernah berada bersama dengan Nabi SAW dalam sebuah rumah lelaki Ansar dalam satu kumpulan, tiba-tiba seseorang menyeru daripada luar rumah dengan mengatakan: Wahai orang-orang yang berada dalam rumah, adakah tuan-tuan semua izinkan saya masuk ke dalam rumah, kerana saya ada hajat untuk berjumpa dengan tuan-tuan sekalian?

Sabda Rasulullah SAW; Tahukah tuan-tuan sekalian siapakah yang menyeru di luar rumah itu? Para sahabat menjawab: Allah dan Rasul-Nya sahaja yang lebih mengetahui: Sabda Rasulullah SAW; Dia adalah iblis laknatullah. Kata Umar bin al-Khattab r.a.: Izinkan kepada saya membunuhnya?

Sabda Nabi SAW: Sabar wahai Umar, Tidakkah anda tahu dia adalah makhluk yang diberikan penagguhan sehingga, ke hari kiamat, buka pintu untuknya, kerana dia sebenarnya telah diperintahkan supaya berjumpa dengan saya dan fahamilah apa yang hendak diperkatakannya dan dengarlah baik-baik apa yang hendak dibicarakan kepada anda.

Kata Ibn Abbas r.a.: Lalu pintu dibuka untuknya dan dia masuk berjumpa dengan kami semua dalam rupa seorang tua yang buta sebelah mata dan tidak banyak janggut. Bulu janggutnya hanyalah tujuh helai seperti bulu janggut orang-orang Farsi, manakala yang kedua matanya cengkung. Kepalanya tidak ubag bagaikan kepala gajah yang besar, manakala taringnya keluar sebagaimana taring khinzir, manakala dua bibirnya tidak ubah seperti bibir kerbau.

Kata iblis: Salam sejahtera ke atas tuan wahai Muhammad, salah sejahtera ke atas tuan-tuan sekalian wahai Jemaah orang-orang Islam. Nabi SAW bersabda: Salam sejahtera itu bagi Allah wahai makhluk yang terlaknat, saya telah mendengar hajat anda, apakah hajat itu? Iblis berkata kepada Baginda SAW: Wahai Muhammad saya tidak datang untuk menemui anda dengan pilihan sendiri, tetapi saya datang menemui anda secara terpaksa. Sabda Nabi SAW: Apakah yang mendorong anda berjumpa dengan saya secara terpaksa wahai makhluk yang terlaknat?

Katanya; Saya telah didatangi oleh seorang malaikat daripada di sisi Tuhan Rabbi Izzah, lalu berkata: Sesungguhnya Allah memerintahkan anda menemui Muhammad, dalam keadaan penuh hina dan rendah diri dan anda hendaklah memberitahunya bagaimana anda menemui daya anak cucu Adam a.s., dan bagaimana anda memperdayakannya. Anda dikehendaki menjawab apa sahaja yang dia bertanya kepada anda.

Demi kemuliaan dan kebesaran-Ku, seandainya anda berbohong kepadanya meskipun satu kali sahaja dan tidak menjawab soalan yang ditanya, Aku akan jadikan anda sebagai debu yang ditiup angin dan Aku akan jadikan musuh semua mencaci anda. Sekarang saya menemui tuan wahai Muhammad sebagaimana saya diperintahkan berbuat demikian, tanyalah apa saja yang tuan ingin tanya. Jika saya tidak dapat menjawab apa yang tuan tanyakan, seluruh makhluk akan mencaci saya dan tidak ada satu perkara yang paling sukar kepada saya selain daripada cacian musuh terhadap saya itu.

Rasulullah SAW bersabda: Jika anda seorang yang jujur, ceritakan kepada saya siapakah orang yang paling anda benci? Jawab iblis: Tuan wahai Muhammad, merupakan makhluk Allah yang paling saya benci dan juga orang-orang di atas landasan ajaran seumpama tuan. Nabi SAW bersabda lagi: Siapa lagi yang anda benci? Jawab Iblis: Seorang anak muda yang bertakwa yang menyerahkan dirinya kepada Allah. Sabda Rasulullah SAW; Kemudian siapa lagi. Jawab Iblis: Seorang alim yang warak yang saya tahu beliau seorang yang sangat sabar.

Sabda Nabi SAW; Kemudian siapa lagi? Jawab iblis: Orang yang berterusan berada dalam bersuci yang tiga. Sabda Baginda SAW: Kemudian siapa lagi: Katanya; Orang fakir yang sabar, yang tidak mengadu kefakiran dan kesusahan yang dialaminya kepada seseorang pun. Sabda baginda SAW; Bagaimana anda tahu dia seorang yang penyabar? Jawabnya: Wahai Muhammad apabila dia mengadu kesusahan yang dialaminya kepada makhluk yang seumpamanya selama tiga hari, Allah tidak akan menulis untuknya amalan orang-orang yang sabar.

Sabda baginda SAW lagi. Kemudian siapa lagi: Orang kaya yang bersyukur. Sabda Nabi SAW; Bagaimana anda tahu dia seorang yang sangat bersyukur? Jawab iblis: Apabila saya melihat dia mendapatkan harta daripada sumber yang halal dan membelanjakannya juga kepada tempat yang halal. Nabi SAW bersabda: Bagaimana keadaan anda apabila umatku mendirikan solat? Jawab iblis; Saya didatangi oleh perasaan gelisah dan kurang senang yang amat sangat. Sabda baginda: Kenapa wahai makhluk yang terlaknat? Jawabnya: Sesungguhnya apabila seseorang hamba sujud dengan satu sujud, Allah SWT mengangkat untuknya satu darjat.

Sabda baginda; Bagaimana pula kalau mereka berpuasa? Jawab iblis: Saya diikat sehingga mereka berhari raya. Sabda baginda; Bagaimana pula kalau mereka menunaikan fardu haji? Jawab iblis; Saya menjadi gila. Sabda baginda; Bagaimana pula kalau mereka membaca Al-Quran? Jawab iblis: Saya cair sebagaimana cairnya timah di dalam api. Sabda Nabi SAW; Bagaimana pula kalau mereka bersedekah: Jawab iblis: Seolah-olah orang yang bersedekah itu mengambil gergaji lalu menggergaji saya sehingga putus dua.

Seterusnya Nabi SAW bersabda: Kenapa begitu wahai Abu Murrah: Jawab iblis: Kerana pada sedekah itu ada empat sifat iaitu pertama Allah menurunkan keberkataan pada harta orang yang bersedekah, kedua menjadikan orang bersedekah itu disukai oleh orang ramai, ketiga sedekah itu sendiri menjadi penghalang di antaranya dengan apa neraka dan keempat menghapuskan segala kesukaran dan bencana.

Nabi SAW bersabda: Apakah pandangan anda tentang Abu Bakar? Jawab iblis: Wahai Muhammad, beliau tidak pernah mentaati saya pada zaman Jahiliah, apa lagi ketika berada dalam Islam? Sabda Nabi SAW; Apa pandangan anda tentang Umar bin al-Khattab. Jawab iblis; Demi Allah, saya tidak menemuinya melainkan saya melarikan diri daripada-Nya. Sabda Nabi SAW; Apa pandangan anda tentang Uthman: Jawabnya: Saya malu kepada orang yang diletakkan rasa malu kepada-Nya oleh para malaikat Tuhan ar-Rahman. Sabda Nabi SAW; Apa pandangan anda tentang Ali bin Abi Talib? Jawab iblis; Mudah-mudahan saya selamat daripada Ali, mudah-mudahan dia meninggalkan saya dan saya meninggalkannya, tetapi sayang dia tidak melakukan demikian sama sekali.

Rasulullah SAW bersabda: Segala puji bagi Allah yang telah membahagiakan umatku dan mencelakakan anda sehingga ke masa yang ditetapkan. Iblis laknatullah berkata kepada Nabi SAW; Berjaga-jagalah, di mana kebahagiaan umat tuan selagi saya masih hidup dan tidak mati sehingga ke hari yang telah ditetapkan, bagaimana tuan boleh bergembira dengan kedudukan umat tuan itu, sedangkan saya memasuki tubuh badannya menerusi saliran darah dan daging dan mereka pada tidak melihat saya. Demi Tuhan yang menciptakan saya dan menangguhkan saya ke hari manusia semua dibangkitkan, saya akan goda mereka semua, baik yang jahil , yang alim, yang ummi, yang boleh membaca, yang fasik mahupun yang ahli ibadat kecuali hamba-hamba Allah yang ikhlas sahaja.

Rasulullah SAW bersabda: Siapakah orang-orang ikhlas menurut anda? Jawab iblis: Tidakkah tuan tahu wahai Muhammad, sesiapa sahaja yang cintakan wang dirham dan dinar bukan seorang yang ikhlas kepada Allah Taala. Apabila saya melihat seorang lelaki tidak mencintai wang dirham mahupun dinar, juga tidak sukakan pujian mahupun sanjungan, saya tahu dia seorang benar-benar ikhlas kepada Allah Taala, kerana itu saya meninggalkannya.

Selagi mana seseorang hamba itu cintakan harta dan sanjungan, manakala hatinya pula terikat dengan syahwat dunia, dia adalah orang yang paling mudah untuk ditundukkan oleh saya. Tidakkah tuan tahu yang mencintai harta benda itu termasuk ke dalam erti kata dosa besar yang paling besar? Tidakkah tuan tahu yang cintakan pangkat itu termasuk ke dalam dosa besar yang paling besar?

Wahai Muhammad. Tidakkah tuan yahu saya mempunyai 70,000 orang anak dan setiap orang daripada mereka memiliki 70,000 ekor syaitan? Ada di antara mereka yang saya wakilkan untuk memperdayakan para ulama, ada diantara mereka yang saya wakilkan untuk memperdayakan anak-anak muda, di antara mereka ada yang saya wakilkan untuk memperdayakan orang-orang tua, di antara mereka ada yang saya wakilkan untuk memperdayakan orang-orang yang telah lanjut usia. Bagi anak-anak muda remaja tidak ada di antara kami dengan mereka sebarang perselisihan. Sebaliknya bagi kanak-kanak, syaitan-syaitan mempermainkan mereka mengikut yang mereka dikehendaki. Di antara mereka ada yang saya wakilkan untuk memperdayakan ahli-ahli ibadah dan antara mereka juga ada yang saya wakilkan untuk memperdayakan orang-orang yang zuhud.

Syaitan-syaitan itu menemui mereka lalu mengeluarkan mereka daripada satu keadaan kepada satu keadaan yang lain dan daripada satu pintu kepada satu pintu yang lain. Sehingga orang-orang yang diperdayakan itu mencaci syaitan-syaitan itu oleh sesuatu sebab, di kala itu saya mencabut daripada hatinya rasa ikhlas dan jadilah mereka beribadah kepada Allah dalam keadaan tidak lagi ikhlas, namun mereka tidak menyedarinya.

Tidakkah tuan tahu wahai Muhammad, Barsisa yang merupakan seorang rahib telah mengikhlaskan diri kepada Allah selama 70 tahun sehingga doanya sahaja beliau mampu merawat orang sakit. Saya tidak meninggalkan sehingga dia melakukan zina, membunuh dan seterusnya kufur. Dia yang disebutkan oleh Allah Azza Wajalla dalam kitab-Nya yang Maha Mulia:

 كَمَثَلِ الشَّيْطَانِ إِذْ قَالَ لِلْإِنْسَانِ اكْفُرْ فَلَمَّا كَفَرَ قَالَ إِنِّي بَرِيءٌ مِنْكَ إِنِّي أَخَافُ اللَّهَ رَبَّ الْعَالَمِينَ 

Ertinya:

“(Sikap kaum munafik dengan kaum Yahudi) itu samalah seperti (sikap) syaitan ketika ia berkata kepada manusia: “Berlaku kufurlah engkau!” Setelah orang itu berlaku kufur (dan tetap terkena azab), berkatalah syaitan kepadanya: “Sesungguhnya aku adalah berlepas diri daripadamu, kerana sebenarnya aku takut kepada Allah, Tuhan yang menguasai seluruh alam!

(Al-Hasyr 59:16)

Tidakkah tuan tahu wahai Muhammad pendustaan itu adalah sebahagian daripada diri sendiri saya dan saya adalah orang yang pertama melakukan pendustaan. Sesiapa yang berdusta, dia adalah sahabat saya. Sesiapa yang bersumpah dengan nama Allah secara dusta, dia adalah kekasih saya. Tidakkah anda tahu wahai Muhammad saya telah bersumpah kepada Adam dan Hawa dengan nama Allah: Saya adalah orang-orang yang menasihati anda berdua dengan kebaikan.

Sumpah bohong itu adalah kegembiraan hati saya. Mengumpat dan mengadu domba adalah buah-buahan kesukaan saya. Penyaksian palsu adalah penyejuk mata dan keredaan saya. Sesiapa yang bersumpah dengan talak, diharamkan ke atasnya isterinya. Kemudian mereka terus beranak pinak sehingga ke hari kiamat, dengan itu keseluruhan anak-anak mereka adalah anak-anak zina. Mereka semua masuk neraka kerana disebabkan oleh salah satu perkataan sahaja. Wahai Muhammad, Sesungguhnya dari kalangan umat tuan akan ada yang melewatkan solat, detik demi detik. Setiap kali dia bangun mendirikan solat, saya bersama dengannya, saya akan was-waskannya dan saya akan katakan kepadanya: Masa masih ada dan anda sekarang sedang sibuk sehingga dia melewatkan solat dan menunaikan bukan pada waktunya lantas solat itu dicampakkan ke atas mukanya.

Jika dia berjaya mengalahkan saya, saya akan hantar salah seorang syaitan manusia yang berusaha menyibukkannya daripada masa solatnya dan jika dia berjaya mengalahkan juga saya waktu itu, saya akan meninggalkannya. Malah ketika dia sedang menunaikan solat, saya berkata kepadanya: Lihatlah ke kanan atau ke kiri, lantas dia memandang ke arah berkenaan dan pada waktu itu saya akan menyapu ke mukanya dengan kedua tangan saya dan saya akan mengucup di antara dua matanya. Saya berkata: Anda melakukan perkara yang tidak ada manfaat sama sekali. Tuan tahu wahai Muhammad, sesiapa yang banyak berpaling dalam solatnya, Allah akan pukul wajahnya.

Sekiranya dia mengalahkan saya dalam solat dan solat bersendirian, saya akan menyuruhnya supaya mempercepatkan solat, lantas pada waktu itu dia akan mematuk-matuk dalam solatnya sebagaimana ayam jantan mematuk biji benih dengan cepat.Jika dia dapat mengalahkan saya juga dan menunaikan solat dalam berjemaah, saya akan kekangnya dengan satu kekangan, kemudian saya angkat kepalanya sebelum daripada imam meletakkan juga sebelum daripada imam. Tuan tahu sesiapa yang melakukan demikian batal solatnya dan Allah akan menukar bentuk kepalanya menjadi kepala Himar pada hari kiamat kelak. Jika dia berjaya mengalahkan saya juga dalam hal tersebut, saya menyuruh dia mematah-matahkan ruas jarinya ketika solat sehingga dia termasuk ke dalam golongan orang-orang yang bertasbih untukku, sedangkan dia berada dalam solatnya.

Jika dia berjaya mengalahkan saya ketika itu, saya akan hembuskan ke dalam hidungnya sehingga dia menguap ketika sedang solat. Jika dia tidak meletakkan tangan di atas mulutnya, ketika itu syaitan akan masuk ke dalam rongga badannya. Di kala itu timbullah rasa kasih kepada dunia dan cinta kepadanya dan di kala itu juga dia menjadi seorang yang taat dan patuh kepada arahan kami.

Mana satu kebahagian kepada umat tuan, sedangkan saya yang menyuruh orang miskin meninggalkan solat dan berkata kepadanya: Tidak wajib kepada anda mendirikan solat, sebaliknya ia wajib ke atas orang yang duberi nikmat oleh Allah SWT sahaja. Saya berkata kepada orang sakit: Biarkan solat itu, kerana ia tidak wajib kepada anda, sebaliknya wajib ke atas orang yang sihat sahaja.

Firman Allah SWT:

لَيْسَ عَلَى الْأَعْمَى حَرَجٌ وَلَا عَلَى الْأَعْرَجِ حَرَجٌ وَلَا عَلَى الْمَرِيضِ حَرَجٌ وَلَا عَلَى أَنْفُسِكُمْ أَنْ تَأْكُلُوا مِنْ بُيُوتِكُمْ أَوْ بُيُوتِ آبَائِكُمْ أَوْ بُيُوتِ أُمَّهَاتِكُمْ أَوْ بُيُوتِ إِخْوَانِكُمْ أَوْ بُيُوتِ أَخَوَاتِكُمْ أَوْ بُيُوتِ أَعْمَامِكُمْ أَوْ بُيُوتِ عَمَّاتِكُمْ أَوْ بُيُوتِ أَخْوَالِكُمْ أَوْ بُيُوتِ خَالَاتِكُمْ أَوْ مَا مَلَكْتُمْ مَفَاتِحَهُ أَوْ صَدِيقِكُمْ لَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ أَنْ تَأْكُلُوا جَمِيعًا أَوْ أَشْتَاتًا فَإِذَا دَخَلْتُمْ بُيُوتًا فَسَلِّمُوا عَلَى أَنْفُسِكُمْ تَحِيَّةً مِنْ عِنْدِ اللَّهِ مُبَارَكَةً طَيِّبَةً كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمُ الْآيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ 

Ertinya:

“Tidak ada salahnya bagi orang buta, dan tidak ada salahnya bagi orang tempang, dan tidak ada salahnya bagi orang sakit (jika masing-masing tidak menjalankan sesuatu perintah disebabkan keuzurannya menghendaki ia berlaku demikian), dan juga tidak ada salah bagi kamu (termasuk orang-orang yang tersebut turut sama) makan di rumah kamu sendiri, atau di rumah bapa kamu, atau di rumah ibu kamu, atau di rumah saudara kamu yang lelaki, atau di rumah saudara kamuyang perempuan, atau di rumah bapa saudara kamu (sebelah bapa), atau di rumah emak saudara kamu (sebelah bapa), atau di rumah bapa saudara kamu (sebelah ibu), atau di rumah emak saudara kamu (sebelah ibu), atau di rumah yang kamu kuasai kuncinya, atau di rumah sahabat kamu; tidak juga menjadi salah bagi kamu, makan bersama-sama atau berasingan. Maka apabila kamu masuk ke mana-mana rumah, hendaklah kamu memberi salam kepada (sesiapa yang seperti) kamu dengan memohon kepada Allah cara hidup yang berkat lagi baik. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat (yang menjelaskan hukum-hukum-Nya), supaya kamu memahaminya.”

(An-Nur 24: 61)

Apabila anda pulih nanti, tunaikan solat yang ditinggalkan itu, sehinggalah orang itu mati dalam keadaan kafir. Apabila dia mati dalam keadaan meninggalkan solat, dia akan bertemu dengan Allah dalam keadaan Allah murka kepadanya. Wahai Muhammad, sekirannya saya berdusta atau menyeleweng, pohonlah kepada Allah agar menjadikan saya sebagai debu tanah.

Wahai Muhammad, adakah tuan bergembira dengan umat tuan, sedangkan saya telah mengeluarkan satu perenam daripada umat tuan daripada landasan Islam. Nabi SAW bersabda: Wahai makhluk yang terlaknat: Siapakaah teman anda? Jawab iblis: pemakan riba: Nabi SAW bertanya lagi; Siapakah rakan anda? Jawab: Penzina. Nabi SAW bertanya: Siapakah teman tidur anda? Jawab iblis: Orang yang mabuk. Nabi SAW bertanya: Siapakah tetamu anda? Jawab iblis: Pencuri. Tanya Nabi SAW: Siapakah utusan anda? Jawab iblis: Ahli sihir. Nabi SAW bertanya lagi: Apakah yang menjadi penyejuk mata anda?  Jawab iblis: Bersumpah dengan talak. Nabi SAW bertanya lagi; Siapakah kekasih anda? Jawab iblis; Orang yang meninggalkan solat Jumaat.

Rasulullah SAW seterusnya bertanya: Wahai makhluk yang terlaknat, apakah yang mematahkan belakang anda? Penunggang kuda yang berjuang pada jalan Allah. Sabda baginda: Apakah yang mencairkan tubuh badan anda? Jawab iblis; Taubat orang yang bertaubat. Sabda Nabi SAW: Apakah yang menyebabakan hangus jantung anda? Jawab iblis: Memperbanyakkan istighfar kepada Allah pada waktu malam dan siang. Sabda Nabi SAW; Apakah yang menghina wajah anda? Jawab iblis: Sedekah secara senyap-senyap.

Baginda bertanya lagi: Apakah yang menyebabkan mata anda menjadi buta: Jawab iblis; Solat malam yang yang ditunaikan pada waktu sahur. Sabda Nabi SAW; Apakah yang memecahkan kepala anda? Jawab iblis; Memperbanyakkan solat berjemaah. Sabda Nabi SAW; Siapakah orang yang paling bahagia di sisi anda? Jawab iblis; Orang yang meninggalkan solat dengan sengaja. Tanya Nabi SAW; Siapakah manusia yang paling celaka di sisi anda? Jawab iblis: Orang-orang yang bakhil.

Sabda Nabi SAW : Apakah yang menyibukkan anda daripada kerja anda? Jawab iblis; Majlis-majlis para ulama. Sabda Nabi SAW; Bagaimana anda makan? Jawab iblis: Dengan tangan kiri dan dengan jari saya. Nabi bersabda: Di manakah anak-anak anda berteduh pada waktu panas terik? Jawab iblis: Di bawah kuku-kuku anak Adam. Nabi SAW bersabda: Berapa kalikah anda memohon hajat kepada Tuhan? Jawab iblis: Sepuluh perkara. Sabda Nabi SAW: Apa dia wahai makhluk yang terlaknat? Jawab iblis: Saya memohon kepada Allah agar mengkongsikan saya dengan anak Adam dari segi harta dan anak mereka dan Dia telah mengkongsikan saya pada mereka. Perkara tersebut terdapat dalam firman Allah SWT:

وَاسْتَفْزِزْ مَنِ اسْتَطَعْتَ مِنْهُمْ بِصَوْتِكَ وَأَجْلِبْ عَلَيْهِمْ بِخَيْلِكَ وَرَجِلِكَ وَشَارِكْهُمْ فِي الْأَمْوَالِ وَالْأَوْلَادِ وَعِدْهُمْ وَمَا يَعِدُهُمُ الشَّيْطَانُ إِلَّا غُرُورًا 

Ertinya:

“Dan desak serta pujuklah sesiapa yang engkau dapat memujuknya dengan suaramu; dan kerahlah penyokong-penyokongmu yang berkuda serta yang berjalan kaki untuk mengalahkan mereka; dan turut-campurlah dengan mereka dalam menguruskan harta-benda dan anak-anak (mereka); dan janjikanlah mereka (dengan janji-janjimu). Padahal tidak ada yang dijanjikan oleh syaitan itu melainkan tipu daya semata-mata.”

(Al-Israk’17:64)

Setiap harta yang tidak dikeluarkan zakat, saya akan memakan hartanya dan saya juga akan memakan setiap makanan yang bercampur riba dan perkara yang haram, setiap yang tidak dilindungi daripada syaitan yang direjam, setiap orang sama menyetubuhi isterinya yang tidak berlindung dengan Allah, syaitan turut sama menyetubuhi isterinya, anak yang dilahirkan akan taat dan patuh kepada saya. Sesiapa yang menunggang kenderaan yang bergerak dengan tujuan tidak mencari makanan yang halal, saya adalah temannya, berdasarkan kepada firman Allah SWT:

قَالَ اذْهَبْ فَمَنْ تَبِعَكَ مِنْهُمْ فَإِنَّ جَهَنَّمَ جَزَاؤُكُمْ جَزَاءً مَوْفُورًا 

Ertinya:

“Allah berfirman (kepada iblis), ‘pergilah (lakukanlah apa yang engkau rancangkan)! Kemudian siapa yang menurutmu di antara mereka, maka sesungguhnya neraka jahanamlah balasan kamu semua, sebagai balasan yang cukup.”

(Al-Isra’17:63)

Saya memohon kepada Allah agar memperuntukkan untuk saya sebuah rumah, maka muncullah tandas awam. Saya memohon kepada Allah agar mengurniakan kepada saya telinga-telinga, maka timbullah seruling, Saya memohon kepada Allah agar menjadikan untuk saya teman yang berbaring dengan saya, maka muncullah orang yang mabuk. Saya memohon kepada Allah agar Dia mewujudkan untuk saya para pembantu, lantas wujudlah golongan Qadariyah. Saya memohon agar Allah menjadikan untuk saya saudara, Allah SWT menyatakan: Saudara saya adalah orang-orang yang membelanjakan harta kepada perkara maksiat, sebagaimana firman Allah SWT:

إِنَّ الْمُبَذِّرِينَ كَانُوا إِخْوَانَ الشَّيَاطِينِ وَكَانَ الشَّيْطَانُ لِرَبِّهِ كَفُورًا 

Ertinya:

“Sesungguhnya orang-orang yang boros itu adalah saudara-saudara syaitan, sedang syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya.”

(Al-Isra’17:27)

Nabi SAW bersabda: Sekirannya anda datang menemui saya bagi membenarkan setiap perkataan yang anda kemukakan itu dengan mana-mana ayat daripada kitab Allah Taala, saya tidak akan mempercayai anda. Kata iblis: Wahai Muhammad saya memohon kepada Allah agar saya dapat melihat anak cucu Adam, sedangkan mereka tidak dapat melihat saya, lantas dia menjadikan saya dapat bergerak dalam saliran-saliran darah mereka. Saya berlari mengikut yang saya kehendaki, meskipun melibatkan masa satu detik sahaja. Allah SWT berfirman: Bagi anda apa yang anda kehendaki itu. Saya berbangga dengan kurniaan itu sehingga ke hari kiamat. Orang yang bersama dengan saya adalah lebih ramai daripada orang yang bersama dengan tuan, manakala kebanyakan zuriat Adam adalah bersama dengan saya sehingga ke hari kiamat.

Saya mempunyai seorang anak yang saya namakan sebagai Atamah yang kencing ke dalam telinga seseorang hamba, apabila dia tidur pada waktu sahur sehingga lupa menunaikan solat pada waktu itu. Kalau tidaklah kerana anak saya itu, sudah tentu manusia tidak tidur melainkan setelah ditunaikan solat terlebih dahulu. Saya juga mempunyai seorang anak yang saya namakan sebagai Mutaqadi. Apabila seseorang hamba melakukan sesuatu amalan secara rahsia dan ingin menyembunyikannya, anak saya itu akan sentiasa memujuk dan merayu agar orang itu menceritakan tentang amalan yang dilakukannya kepada orang ramai. Lantas Allah menghapuskan 99 pahala setiap amalan yang dilakukannya secara sulit dia mendapat 100 pahala. Saya mempunyai seorang anak yang saya namakan sebagai Kahila.

Dialah yang mencelak mata melelapkan mata manusia dalam majlis ulama, ketika khutbah Jumaat sehingga tertidur apabila mendengar perbicaraan para ulama dan yang terlibat tidak ditulis apa-apa pahala sama sekali. Tidak ada seorang perempuan yang keluar daripada rumah melainkan ada seekor syaitan akan duduk di sisi belakangnya dan seekor syaitan yang duduk pada bahagian ribanya dan menghiaskan perempuan itu kepada orang-orang yang melihatnya. Keduanya berkata kepada perempuan itu: Keluarkan tangan anda, lantas perempuan itu mengeluarkan tangannya, seterusnya perempuan itu menzahirkan kukunya lantas dia diceroboh.

Kemudian syaitan berkata: Wahai Muhammad sebenarnya saya tidak berkuasa menyesatkan manusia sama sekali sebaliknya apa yang saya lakukan hanyalah mewas-was dan menghiaskan diri yang terlibat sahaja. Sekiranya kemampuan untuk menyesatkan orang itu berada pada tangan saya, sudah tentu tidak ada seorang pun yang akan saya tinggalkan di muka bumi ini dari kalangan orang yang mengucapkan kalimah ‘tidak ada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah dan Muhammad itu adalah pesuruh Allah.’ Begitu juga dengan orang yang berpuasa mahupun menunaikan solat. Sebagaimana tuan sendiri tidak mempunyai kuasa untuk memberi hidayah kepada seseorang.

Bahkan tuan hanyalah seorang utusan dan penyampai agama Allah sahaja. Seandainya hidayah itu berada pada tangan tuan, sudah tentu tuan tidak akan meninggalkan seorang pun di atas muka bumi ini yang kufur kepada Allah, Sebaliknya tuan adalah hujah Allah ke atas para makhluk-Nya. Saya hanyalah sebab bagi orang yang telah terdahulu ditetapkan akan menghadapi kecelakaan. Orang yang bahagia ialah orang yang dibahagikan Allah dalam perut ibunya lagi, manakala orang yang celaka adalah orang yang ditetapkan sebagai celaka oleh Allah semenjak dalam perut ibunya lagi.

Rasulullah SAW membaca ayat:

إِلَّا مَنْ رَحِمَ رَبُّكَ وَلِذَلِكَ خَلَقَهُمْ وَتَمَّتْ كَلِمَةُ رَبِّكَ لَأَمْلَأَنَّ جَهَنَّمَ مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِينَ 

Ertinya:

“Tetapi orang-orang yang telah diberi rahmat oleh Tuhanmu, (mereka bersatu di dalam agama Allah); dan untuk (perselisihan dan rahmat) itulah Allah menjadikan manusia. Dan dengan yang demikian sempurnalah janji Tuhanmu, ‘Sesungguhnya Aku akan memenuhi neraka jahanam dengan sekalian jin dan manusia (yang berdosa).”

(Hud 11:119)

 

Kemudian baginda membaca lagi firman Allah SWT:

مَا كَانَ عَلَى النَّبِيِّ مِنْ حَرَجٍ فِيمَا فَرَضَ اللَّهُ لَهُ سُنَّةَ اللَّهِ فِي الَّذِينَ خَلَوْا مِنْ قَبْلُ وَكَانَ أَمْرُ اللَّهِ قَدَرًا مَقْدُورًا 

Ertinya:

“Tidaklah ada sebarang keberatan yang ditanggung oleh nabi dalam melaksanakan perkara yang telah ditetapkan Allah baginya, (yang demikian itu) adalah menurut peraturan Allah yang tetap, yang berlaku juga kepada nabi-nabi yang telah lalu. Dan (ingatlah) perintah Allah itu adalah satu ketetapan yang ditentukan berlakunya.”

(Al-Ahzab 33: 38)

Kemudian Nabi SAW bersabda: Wahai Abu Murrah adakah anda tidak teringin untuk bertaubat dan kembali kepada Allah SWT saya jamin anda akan masuk syurga? Jawab iblis; Wahai Rasulullah, Segala perkara telah pun ditetapkan dan qalam sudah pun kering kerana menulis apa yang akan berlaku sehingga ke hari kiamat. Maha Suci Tuhan yang telah menjadikan tuan sebagai penghulu sebagai nabi dan pemidato ahli syurga, malah Dia telah mengkhususkan anda dan memilih anda, namun dalam masa yang sama Dia telah menjadikan saya sebagai penghulu orang-orang yang celaka dan pemidato ahli-ahli neraka. Saya seorang yang celaka dan dihalau daripada Rahmat Allah. Inilah perkara terakhir yang ingin saya beritahu kepada tuan dan saya bercakap benar dalam hal ini.

STATUS

Maudu’ (palsu)

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Ini adalah hasil kajian Prof. Madya Dr. Basri bin Ibrahim and Prof. Madya Dr. Rohaizan bin Baru and Ustaz Abdul Wahid bin Salleh,

3.Takhrij Kisah

Kisah di atas dikemukakan oleh Syeikhul Islam Ibn Taimiyah dalam Majmu’ al-Fatawa (jil. 18, hlm. 350) dan beliau menegaskan yang hadis di atas adalah sebuah hadis yang dusta dan direka orang. Ia tidak pernah terdapat dalam kitab-kitab orang-orang Islam yang muktamad, baik dalam sahih, sunan mahupun Musnad. Sesiapa yang mengetahui yang ia dusta yang dikaitkan dengan nama Nabi SAW tidak halal meriwayatkannya. Sesiapa yang mengatakan ianya sebagai sahih, hendaklah diberitahu tentang kedudukan hadis di atas. Jika dia berterusan dalam berpegang dengan hadis di atas, hendaklah dikenakan tindakan yang sesuai. Namun begitu tidak dinafikan di dalamnya terdapat banyak perbicaraan yang dicedok daripada hadis-hadis nabi. Orang-orang yang melakukan pendustaan dan rekaan terhadap hadis di atas, mengumpulkannya daripada berbagai-bagai hadis. Sebahagian adalah dusta, manakala sebahagian lagi adalah benar. Kerana itu terdapat di dalamnya berbagai-bagai ungkapan yang benar, meskipun asal-usul hadis di atas adalah dusta dan rekaan semata-mata dan tidak dinaqalkan oleh mana-mana ulama Islam.

RUJUKAN

Basri bin Ibrahim, Rohaizan bin Baru, & Abdul Wahid bin Salleh. (2015). Kisah-Kisah Lemah Yang Sewajarnya Dilihat Semula Oleh Para Penceramah. Kuala Lumpur: Al-Hidayah House of Publisher Sdn Bhd.

MAKLUMAN

Hasil penyelidikan ini telah dimasukkan disini melalui Projek 60 Kisah-Kisah Lemah yang biayai oleh para dermawan melalui Tabung Pembangunan Koleksi Hadis, Semakhadis.com. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan buat penaja-penaja dan warga tim semakhadis.com. Aamiin!

Mohon laporkan kepada kami (admin@semakhadis.com) jika terdapat sebarang kesilapan.